Ik coach mezelf naar mijn doel van een liefdevol, succesvol en moeiteloos leven. Niet alleen in mijn verstand, maar vooral in mijn gevoel. Beeldend zal ik vertellen over wat ik in mijn tocht der tochten ontdek.
Voor een uitgebreide uitleg verwijs ik naar mijn eerste blog ‘ik ben fantastisch’. Voor een overzicht van alle blogs ‘zelfontdekking’.

Waar droom ik eigenlijk van? Wat is het dat ik zou willen bereiken? En waarom wil ik dat bereiken dan? Hoe moeiteloos is mijn droom eigenlijk? En ben ik mezelf wel of niet aan het beperken in die droom?

Zo kan ik wel blijven vragen.
Mijn droom geeft het volgende beeld. Ik droom van een groot huis voor mij en mijn meiden. Het huis heeft 2 woonkamers en een extra studio-appartement-achtige kamer voor een au pair en een praktijk ruimte. Het heeft openslaande deuren vanuit de keuken naar de zeer uitnodigende tuin. De meiden hebben beide een heerlijke kamer, van alle gemakken voorzien. Voor de deur staat een grote auto. En twee motorfietsen, een grote tour en een wat kleinere ‘even makkelijk op weg’ fiets. Ik heb een ruim inkomen. Dubbeltjes te over, zodat ik ze nooit meer hoef te keren.

Ik realiseer mij dat dit een materialistisch beeld is. Het is een boodschappenlijstje van materiaal. Wat zou er gebeuren als het allemaal bereikt is? Is er dan een nieuw lijstje? Heb ik bovenstaande altijd al gewild, of is er in de 37 jaar wel eens wat aan veranderd? En is het verzamelen van al dat materiaal realistisch of onrealistisch?

De afgelopen dagen realiseer ik me steeds meer dat de ervaring van het leven, precies dat is… De ervaring. Daar zit een enorme winst slag. Als ik in mijn droom weg zwijmel, wat ervaar ik dan?

Als ik naar mijn ‘grote huis met au pair’ fantaseer dan voel ik me rijk en vrij. Als ik mij daar reeds waan, dan voel ik mijn lichaam een andere houding aannemen. Alsof ik mij ‘open’ voor de wereld. Ik wordt langer, mijn schouders gaan naar beneden en naar achteren, mijn borst komt vooruit en ik voel ‘een naar voorgaande beweging’ in mijn lijf.

Als ik schommel tussen de werkelijkheid van het hier en nu en de droom dan schommelt mijn lichaam mee. Perceptie…

Wat is de werkelijkheid? Vraag 5 mensen een gezamenlijk beleefde ervaring te delen en je krijgt 5 verschillende verhalen. Omdat een feitelijke gebeurtenis altijd wordt ervaren vanuit het unieke individuele ‘zijn’.

Beeld!!!

Door een psycholoog werd mij ooit het volgende verteld.
Neem 2 jongetjes in gedachten en dwaal af naar het strand. Het is een tweeling. De mannetjes besluiten het water in te gaan. Ze mogen van hun moeder zo diep als hun navel de zee in. De één heeft een glimlach op zijn toet, de ander is alert en iets gespannen. Tussen de regelmatige kleine golfen komt nu een verassende hoge golf. Ze zien het niet aankomen en worden dan ook echt verrast. Ze tuimelen door de golf, landen op het strand en hebben beiden hun eigen ervaring met bijbehorend gedrag. Het mannetje met de glimlach op zijn toet geniet met volle teugen en wenst nog een paar van die avontuurlijke golven. Het gespannen mannetje rent huilend naar zijn moeder en wil het liefst naar huis.
Beide hebben precies hetzelfde meegemaakt. De feitelijke gebeurtenis is gelijk. De beleving is een wereld van verschil. En ze hebben allebei gelijk.

PerceptiAfwasmachinee…
Feitelijk ziet mijn leven er nu zo uit: ik heb een vaste parttime baan met een modaal inkomen. Ik heb een koophuis met een voor- en een achtertuin. Ik heb een motorfiets, een auto, twee fietsen, twee dochters , een tempurbed, mijn eigen internetsite, vrienden en een afwasmachine…

Met deze feitelijkheden op een rij realiseer ik mij dat er wellicht mensen zijn die dit lezen en denken: ,,daar droom ik van”.

En ik ervaar het als niet genoeg.
Daar zit dus een enorme winst. Ik zou nu al het gevoel kunnen hebben dat ik succesvol ben. Ik zou nu al kunnen ervaren dat ik me vrij voel. En als ik niet zo druk was met het najagen van een droom, misschien zou ik dan ervaren dat het leven als vanzelf om mij heen biedt wat ik wens en nodig heb.

De winst zit hem in perceptie. Echter merk ik dat er bij mij een aantal ingesleten patronen aan het tegenstribbelen zijn.
Volgens mij ben ik niet de enige, zit jij in hetzelfde schuitje? De volgende blog zal ik jullie meenemen op een kanotochtje. Tot over 2 weken.